Flavonoidok, a természet gyógyszertára
A flavonoidok a növények által termelt kemikáliák népes családja. Sokuknak antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása van. Mások a hormonrendszerre vannak hatással. Segítik szervezetünket a környezeti mérgekkel szembeni küzdelemben és pozitív hatással vannak a szív- és érrendszerünkre is.
Segítik az immunrendszer működését. Számos flavonoid vegyületről az is bebizonyosodott, hogy antiallergén hatása van.
A növények színét és sokszor csípős aromáját adó vegyületek az egyensúlyából kibillent beteg szervezet támaszai lehetnek és a krónikus betegségek terápiájában kiemelt helyet foglalnak el, akár a tányérra téve, akár táplálékkiegészítők formájában.
Különleges tulajdonságaikkal a testsúly csökkentésben is segítenek. A magas flavonoidtartalmú növényi táplálék egyben alacsony kalóriatartalmú és jótékonyan támogatja a bélflórát is. Segíti a szervezet méregtelenítő folyamatait, ami a sikeres fogyás egyik kulcsa.
Lássuk, melyek ezek a kivételes tulajdonságokkal bíró anyagok.
Fizetin
A fizetin egy értékes flavonoid, mely megtalálható az eperben, almában, szőlőben, uborkában, hagymában. Kutatások igazolták gyulladáscsökkentő, rákellenes, antibakteriális, antioxidáns és antiallergén hatását. (1.) A fizetin növeli a szervezetben található glutation mennyiségét. (2.) A glutationt a szervezet mester antioxidánsának is nevezik. Antioxidáns hatása sokszorosa a C-vitamin vagy az E-vitamin hatásának, hiszen a C-, és E-vitaminnal ellentétben a glutation képes regenerálódni így újra, és újra akcióba léphet a szervezet védelme érdekében.
A glutation fontos szerepet játszik a máj méregtelenítő folyamataiban, csökkenti a gyulladást, fontos szerepe van a sejtek életciklusában, segíti az egészséges sejtműködést és szerepe van az irányított sejtpusztulás folyamatában is. Alacsony szintje figyelhető meg a legtöbb krónikus betegség esetében. (3.)
Kvercetin
A kvercetin az egyik legszélesebb körben elterjedt flavonoid, ezért a legnagyobb mennyiségben kerül az asztalra az összes flavonoid közül. Nagyobb mennyiségben a hagymafélékben és a medvehagymában található, de kisebb mennyiségben számos zöldég és gyümölcs tartalmazza. Megtalálható például a zöld leveles zöldségekben, brokkoliban, paprikában, paradicsomban, almában, bogyós gyümölcsökben. Jelentős mennyiséget tartalmaz a tea és a vörösbor is. A kvercetin annyira elterjedt molekula, hogy a flavonoid bevitel 60-70%-át adja, bár mennyisége függ a termesztés körülményeitől és a napsütés mennyiségétől is.
Kutatások alátámasztották gyulladáscsökkentő és antiallergén hatását. Valamint számos életvitellel összefüggő krónikus betegség esetén hatékonynak találták, mint a cukorbetegség, szív- és érrendszeri panaszok, valamint egyes rákos megbetegedések.
A flavonoidok közül a kvercetin antiallergén hatását kutatták eddig a legszélesebb körben és hatékonynak találták a asztma és ételallergiák esetében is. A kvercetin hatékonyan csökkenti a hisztamin termelést és az IgE mennyiségét is, mely anyagok termelődése a leggyakoribb allergiás reakciókat jellemzi. (4.)
A kvercetin remek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Ezen tulajdonsága révén segít csökkenteni az allergiás reakciók során a szabadgyökök által okozott szöveti károsodást.
Jobb a bio, mint a nem bio
A nagyüzemileg termelt, vegyszerekkel kezelt növények kevesebb flavonoidot tartalmaznak.
Fontos tudni, hogy a flavonoidokat a növények saját védelmük érdekében állítják elő az őket megtámadó kártevők elriasztására, vagy a változatos környezeti viszonyok elleni védekezésként.
Ez azt jelenti, hogy a természetes körülmények között fejlődő növényekben, melyeket nem rovarölők és gyomirtók védenek meg a rájuk leselkedő kihívásoktól sokkal nagyobb mennyiségben keletkeznek flavonoidok. Vagyis a biogazdaságban termelt növények nemcsak alacsonyabb vegyszerterheléssel rendelkeznek, de több értékes növényi anyagot is tartalmaznak.
Foglaljuk össze mit is tudnak a flavonoidok:
- gyulladáscsökkentő hatásúak
- antioxidáns hatással bírnak
- szív- és érrendszeri védőhatást fejtenek ki
- antiallergén hatásúak
- rákellenes hatást is tulajdonítanak nekik
- antidiabetikus hatásúak
- segítik a fogyást
Összességében elmondható, hogy a flavonoidokban gazdag táplálkozás segít megőrizni egészségünket, segít elkerülni a krónikus betegségeket és szerteágazó pozitív hatásaikat a testsúlycsökkentés során is kiaknázhatjuk.
Szeretnél még többet megtudni a gyógyító táplálkozásról,
melynek mellékhatása az egészséges testsúly elérése?
Az Életmód-optimalizációs program részeként megtanítjuk neked, hogyan állítsd össze az ízlésednek leginkább megfelelő étrendet, ami egyszerre gyógyít, fogyaszt, élvezetes és gyorsan elkészíthető!
1. Antiallergic effect of fisetin on IgE-mediated mast cell activation in vitro and on passive cutaneous anaphylaxis (PCA); Woo-Ri Jo, Hye-Jin Park
2. dr. Leo Galland: Megoldás az allergiára
3. https://drjockers.com/glutathione-levels/
4. Quercetin and Its Anti-Allergic Immune Response; Jiri Mlcek,1,* Tunde Jurikova,2 Sona Skrovankova,1 and Jiri Sochor

